גילוי נאות - במסגרת ההחלטות שלי לשנה החדשה לכתוב בערך פעם בשבוע התכוונתי להעלות פוסט עוד לפני יום כיפור, אבל לא נערכתי בזמן, ואז הגיע ערב יום כיפור, ונכנס השקט הזה שקורה תמיד סביב הארוחה המפסקת וקצת לפני הצום.
בקיצור הדלקתי נר נשמה, והחלטתי שלא לכתוב ביום כיפור כדי לא לפגוע ברגשותיו של אף אחד, והנה ברח לו עוד שבוע.
בכלל, התקופה הזו שבין ראש השנה לסוכות מרגישה הכי ישראלי, וגם הכי סתיו.
בנוסף לשקט הזה שמאפיין את ימי שישי אחר הצהריים, כשהכל מאט לכמה שעות קצרות, ומי שיכול (אני אני אני) הולך למנוחת צהריים מתוקה; יש אוירת ההתחדשות לחג (איזה תרוץ מעולה לקנות עוד בגדים ונעליים, כי חייבים להתחדש!), הפינג-פונג של "אז אצל מי אתם בחג", והמרתון האינסופי של ארוחות משפחתיות שהיא הכי אותנטית...שלנו...
ובעיניי, הסמן הימני של הסתיו הוא האויר הקר שמתגנב דרך החלונות. כזה שמעביר בך תחילה צמרמורת נעימה וממשיך עם הקפאת כפות הרגליים עד שצריך לגרוב גרביים...
אז גרביים, ולא נחליאלי, מבשרות את בוא הסתיו ???
ובחנויות כבר יש חולצות שרוול ארוך ומתחיל טפטוף של מגפונים ונעליים גם אם מחכים עדיין לטפטוף האמיתי - זה של הגשם;
והאויר מתבהר, ובערב כבר נעים, ופתאום נהיה חושך בחמש וחצי בערב (ואף מילה על שעון החורף).
השקיעות הכי יפות הן בסתיו.
ורוצים לאכול משהו יותר מחמם, מנחם, משביע.
אז הנה המתכון שהוא אולי הכי שלי/מזוהה איתי, זה שלטענת משפחתי היה מעביר אותי את האודישנים של מאסטר-שף (רק כדי להתרסק בשלב הבא עם פילוט דגים או משהו מוזר כזה). הקציצות העדינות האלה, שבמהותן הן המלית של הגיוזה (בלי הבצק) הן מאודות/אפויות, מלאות בטעמים והולכות נהדר עם אורז לבן וסויה.
מתנצלת מראש על אי הדיוק בכמויות - כמו שסבתא מינה הייתה אומרת, זה "כמה שתופס". טועמים ומתקנים תוך כדי (כן, גם אם הבשר עדיין לא מבושל!)
חומרים:
1.5 ק"ג חזה עוף נקי מגידים וטחון
2 גזרים קצוצים דק מאד או מגוררים על פומפיה
5 שיני שום קצוצות דק
1.5 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר כנ"ל
גרידה (zest), וגם מיץ מלימון, בעונת התפוזים אפשר להוסיף גרידה ומיץ מחצי תפוז
בערך 1/4 כרוב לבן קצוץ דק מאד
4-5 פטריות שמפיניון מגוררות כנ"ל או קצוצות קטן
2 פרוסות לחם מושרות, סחוטות ומפוררות
סויה (בערך רבע כוס) ודבש (כמה כפות) או לפי הטעם, מלח ופלפל
אופציונלי ומומלץ:
2 בצל ירוק קצוץ דק
3-4 פטריות "אוזן חזיר" מושרות במים רותחים כרבע שעה ופרוסות דק לאורך (להשיג בחנויות מוצרים של המזרח הרחוק). הפטריות האלה נותנות בייט נחמד ומשהו שונה במרקם של הקציצה.
לחובבי הגאדג'טים, קיצור דרך רציני לכל הגרורים במתכון הוא להשתמש במגררת מיקרופליין עליה אפשר לגרר הכל (שום, ג'ינג'ר, לימון, תפוז, גזר, פטריות) ואז נשאר רק לקצוץ את הכרוב...
מערבבים את הכל לתערובת אחידה וטועמים כדי לתקן תיבול. התערובת צריכה להיות די נוזלית (הרבה יותר נוזלית ממרקם של קציצות שהולכות לטיגון) וטעימה כמו שהיא.
יוצרים קציצות ומאדים בסיר אידוי מבמבוק מעל מים רותחים (בכמה סבבים) או אופים על נייר אפיה (הכמות מספיקה בערך לשתי תבניות של תנור) בתנור שחומם מראש לחום בינוני משהו כמו רבע שעה עד שהקציצות עשויות אבל לא מדי.
חג סתיו שמח!
בקיצור הדלקתי נר נשמה, והחלטתי שלא לכתוב ביום כיפור כדי לא לפגוע ברגשותיו של אף אחד, והנה ברח לו עוד שבוע.
בכלל, התקופה הזו שבין ראש השנה לסוכות מרגישה הכי ישראלי, וגם הכי סתיו.
בנוסף לשקט הזה שמאפיין את ימי שישי אחר הצהריים, כשהכל מאט לכמה שעות קצרות, ומי שיכול (אני אני אני) הולך למנוחת צהריים מתוקה; יש אוירת ההתחדשות לחג (איזה תרוץ מעולה לקנות עוד בגדים ונעליים, כי חייבים להתחדש!), הפינג-פונג של "אז אצל מי אתם בחג", והמרתון האינסופי של ארוחות משפחתיות שהיא הכי אותנטית...שלנו...
ובעיניי, הסמן הימני של הסתיו הוא האויר הקר שמתגנב דרך החלונות. כזה שמעביר בך תחילה צמרמורת נעימה וממשיך עם הקפאת כפות הרגליים עד שצריך לגרוב גרביים...
אז גרביים, ולא נחליאלי, מבשרות את בוא הסתיו ???
ובחנויות כבר יש חולצות שרוול ארוך ומתחיל טפטוף של מגפונים ונעליים גם אם מחכים עדיין לטפטוף האמיתי - זה של הגשם;
והאויר מתבהר, ובערב כבר נעים, ופתאום נהיה חושך בחמש וחצי בערב (ואף מילה על שעון החורף).
השקיעות הכי יפות הן בסתיו.
ורוצים לאכול משהו יותר מחמם, מנחם, משביע.
אז הנה המתכון שהוא אולי הכי שלי/מזוהה איתי, זה שלטענת משפחתי היה מעביר אותי את האודישנים של מאסטר-שף (רק כדי להתרסק בשלב הבא עם פילוט דגים או משהו מוזר כזה). הקציצות העדינות האלה, שבמהותן הן המלית של הגיוזה (בלי הבצק) הן מאודות/אפויות, מלאות בטעמים והולכות נהדר עם אורז לבן וסויה.
מתנצלת מראש על אי הדיוק בכמויות - כמו שסבתא מינה הייתה אומרת, זה "כמה שתופס". טועמים ומתקנים תוך כדי (כן, גם אם הבשר עדיין לא מבושל!)
חומרים:
1.5 ק"ג חזה עוף נקי מגידים וטחון
2 גזרים קצוצים דק מאד או מגוררים על פומפיה
5 שיני שום קצוצות דק
1.5 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר כנ"ל
גרידה (zest), וגם מיץ מלימון, בעונת התפוזים אפשר להוסיף גרידה ומיץ מחצי תפוז
בערך 1/4 כרוב לבן קצוץ דק מאד
4-5 פטריות שמפיניון מגוררות כנ"ל או קצוצות קטן
2 פרוסות לחם מושרות, סחוטות ומפוררות
סויה (בערך רבע כוס) ודבש (כמה כפות) או לפי הטעם, מלח ופלפל
אופציונלי ומומלץ:
2 בצל ירוק קצוץ דק
3-4 פטריות "אוזן חזיר" מושרות במים רותחים כרבע שעה ופרוסות דק לאורך (להשיג בחנויות מוצרים של המזרח הרחוק). הפטריות האלה נותנות בייט נחמד ומשהו שונה במרקם של הקציצה.
לחובבי הגאדג'טים, קיצור דרך רציני לכל הגרורים במתכון הוא להשתמש במגררת מיקרופליין עליה אפשר לגרר הכל (שום, ג'ינג'ר, לימון, תפוז, גזר, פטריות) ואז נשאר רק לקצוץ את הכרוב...
מערבבים את הכל לתערובת אחידה וטועמים כדי לתקן תיבול. התערובת צריכה להיות די נוזלית (הרבה יותר נוזלית ממרקם של קציצות שהולכות לטיגון) וטעימה כמו שהיא.
יוצרים קציצות ומאדים בסיר אידוי מבמבוק מעל מים רותחים (בכמה סבבים) או אופים על נייר אפיה (הכמות מספיקה בערך לשתי תבניות של תנור) בתנור שחומם מראש לחום בינוני משהו כמו רבע שעה עד שהקציצות עשויות אבל לא מדי.
חג סתיו שמח!
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה